20 listopada 2020
Zapraszamy do udziału w webinarze organizowanym przez PINK wspólnie z Catella, Griffin Real Estate, JLL, Savills and Zeitgeist w dniu
20 listopada 2020
Zasady obowiązujące do 27 grudnia 2020 r.  Przemieszczanie się dystans 1,5 m od innych osób; ograniczenia w przemieszczaniu się dzieci
13 listopada 2020
W dniu 13 listopada 2020 roku Prezydent podpisał ustawę z dnia 28 października 2020 r. o zmianie ustawy o wspieraniu

Sejm uchwalił ustawę o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa.

Zasadniczym celem przyjętej ustawy jest wprowadzenie rozwiązań umożliwiających realizację inwestycji budowlanych na potrzeby mieszkaniowe, zwłaszcza w zakresie budownictwa komunalnego i społecznego budownictwa czynszowego. Ustawa przewiduje jednak zmiany istotne dla całego sektora.

Wprowadzone przepisy przewidują cyfryzację procesu budowlanego, umożliwiając wnoszenie do urzędów wielu wniosków w formie elektronicznej (w tym m.in. zgłoszenia rozpoczęcia robót budowlanych). Również postępowania konsultacyjne związane z studiami uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin będą mogły być prowadzone z wykorzystaniem środków porozumiewania się na odległość.

Treść uchwalonej przez Sejm ustawy dostępna jest tutaj: https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatdruki/11083/druk/251.pdf.

W najbliższym czasie ustawą zajmie się Senat.

Cyfryzacja procesu budowlanego - Sejm uchwalił ustawę

30 października 2020