03 lutego 2021
PINK został Partnerem Wspierającym IV edycji TOP WOMAN IN REAL ESTATE Serdecznie zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w wydarzeniu -
01 lutego 2021
Najważniejsze zmiany w zakresie obostrzeń epidemicznych obowiązujące do 14 lutego 2021 roku otwarcie sklepów w galeriach handlowych – w odpowiednim

Sejm uchwalił ustawę o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa.

Zasadniczym celem przyjętej ustawy jest wprowadzenie rozwiązań umożliwiających realizację inwestycji budowlanych na potrzeby mieszkaniowe, zwłaszcza w zakresie budownictwa komunalnego i społecznego budownictwa czynszowego. Ustawa przewiduje jednak zmiany istotne dla całego sektora.

Wprowadzone przepisy przewidują cyfryzację procesu budowlanego, umożliwiając wnoszenie do urzędów wielu wniosków w formie elektronicznej (w tym m.in. zgłoszenia rozpoczęcia robót budowlanych). Również postępowania konsultacyjne związane z studiami uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin będą mogły być prowadzone z wykorzystaniem środków porozumiewania się na odległość.

Treść uchwalonej przez Sejm ustawy dostępna jest tutaj: https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatdruki/11083/druk/251.pdf.

W najbliższym czasie ustawą zajmie się Senat.

Cyfryzacja procesu budowlanego - Sejm uchwalił ustawę

30 października 2020