28 maja 2020
W związku z duża ilością zmian w prawie w ramach kolejnych tzw. tarcz antykryzysowych w ostatnich miesiącach, zapraszamy na webinar
25 maja 2020
Dokument przygotowany w oparciu o przewodniki i prezentacje udostępnione przez firmy członkowskie: BNP Paribas Real Estate, CBRE, Colliers, Cresa, Cushman&Wakefield,
18 maja 2020
Podczas ostatniej sesji Rady m.st. Warszawy została przegłosowana uchwała zmieniająca uchwałę w sprawie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, na

Podczas konferencji prasowej Prezes Rady Ministrów wraz z Prezesem Narodowego Banku Polskiego przedstawili założenia przygotowywanej tarczy finansowej dla firm. Przedstawione propozycje zakładają przekazanie firmom „żywej gotówki”, co ma zapobiec likwidacji miejsc pracy i zapewnić płynność finansową.

W ramach programu przewidziane zostało wsparcie dla przedsiębiorców, których obroty spadły o 25% lub więcej.

Instrumentem wsparcia w ramach tarczy finansowej dla firm ma być subwencja w wysokości do 300 tys. zł w przypadku mikroprzedsiębiorców oraz do 3,6 mln zł w przypadku pozostałych przedsiębiorców.

Premier zapowiedział też, że maksymalnie 70% udzielonej subwencji będzie mogło być umorzone. Warunkami umorzenia ma być niezwolnienie pracowników oraz utrzymanie działalności przez przedsiębiorcę.

Prezes Narodowego Banku Polskiego Adam Glapiński poinformował też, że w dniu dzisiejszym Rada Polityki Pieniężnej postanowiła o obniżeniu stóp procentowych.

Premier zapowiedział, że szczegółowe rozwiązania w ramach tarczy finansowej dla firm zostaną zaprezentowane w ciągu najbliższych 2 tygodni

Informacja na temat projektu „Tarczy Finansowej dla Firm”

08 kwietnia 2020

ul. Grzybowska 5a,  00-132 Warszawa