17 października 2020
Lista obostrzeń obowiązujących od 17 października 2020 roku: Strefa żółta: - działalność gastronomiczna – od godz. 6 do godz. 21
15 października 2020
PINK reaguje na zmiany w prawie podatkowym dotyczące podatku CIT (w projekcie zmian przepisów ustawy o podatku dochodowym z dnia
21 września 2020
W dniu 18 września 2020 roku zostały opublikowane rozporządzenia Ministra Rozwoju Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 16 września 2020 roku

Podczas konferencji prasowej Prezes Rady Ministrów wraz z Prezesem Narodowego Banku Polskiego przedstawili założenia przygotowywanej tarczy finansowej dla firm. Przedstawione propozycje zakładają przekazanie firmom „żywej gotówki”, co ma zapobiec likwidacji miejsc pracy i zapewnić płynność finansową.

W ramach programu przewidziane zostało wsparcie dla przedsiębiorców, których obroty spadły o 25% lub więcej.

Instrumentem wsparcia w ramach tarczy finansowej dla firm ma być subwencja w wysokości do 300 tys. zł w przypadku mikroprzedsiębiorców oraz do 3,6 mln zł w przypadku pozostałych przedsiębiorców.

Premier zapowiedział też, że maksymalnie 70% udzielonej subwencji będzie mogło być umorzone. Warunkami umorzenia ma być niezwolnienie pracowników oraz utrzymanie działalności przez przedsiębiorcę.

Prezes Narodowego Banku Polskiego Adam Glapiński poinformował też, że w dniu dzisiejszym Rada Polityki Pieniężnej postanowiła o obniżeniu stóp procentowych.

Premier zapowiedział, że szczegółowe rozwiązania w ramach tarczy finansowej dla firm zostaną zaprezentowane w ciągu najbliższych 2 tygodni

Informacja na temat projektu „Tarczy Finansowej dla Firm”

08 kwietnia 2020