28 lipca 2020
W projekcie proponuje się, aby waga ryzyka równa 100% dotyczyła lokali biurowych lub innych nieruchomości komercyjnych usytuowanych na terenie RP,
27 lipca 2020
  Ministerstwo Finansów opublikowało objaśnienia podatkowe dotyczące "preferencji" podatkowych zawartych w tzw. Tarczach antykryzyowych. Objaśnienia dostępne są tutaj: https://www.gov.pl/web/finanse/objasnienia-podatkowe-z-21-lipca-2020-r-ws-nowych-preferencji-stosowanych-w-zwiazku-z-ponoszeniem-negatywnych-konsekwencji-ekonomicznych-z-powodu-covid-19
27 lipca 2020
Polska Izba Nieruchomości Komercyjnych od dłuższego już czasu angażuje się w sprawie regulacji zawartych w tzw. Megaustawie (ustawie o wspieraniu

Wprowadzone zostały następujące zmiany:

• zmniejszenie tzw. dystansu społecznego z 2 m do 1,5 m, przy jednoczesnym zachowaniu obowiązku zakrywania nosa i ust;

• zwolnienie z obowiązku odbycia obowiązkowej kwarantanny po przekroczeniu granicy państwowej stanowiącej granicę zewnętrzną w rozumieniu kodeksu granicznego Schengen cudzoziemców, którzy są małżonkami albo dziećmi obywateli RP albo pozostają pod stałą opieką obywateli RP;

• obniżenie maksymalnego limitu uczestników targów, wystaw, kongresów, konferencji i spotkań na 1 osobę na 2,5 m2;

• zwiększenie limitu publiczności w obiektach sportowych do 50% liczby miejsc przewidzianych dla publiczności;

• zniesienie obowiązku naprzemiennego zajmowania miejsc w kinach, ale również w trakcie imprez artystycznych i rozrywkowych w pomieszczeniach, w tym w klubach muzycznych i salach widowiskowo-sportowych, a także w amfiteatrach oraz muszlach koncertowych;

• wznowienie świadczenia usług rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Treść nowelizacji można znaleźć tutaj: http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000129201.pdf.

Nowelizacja rozporządzenia o ograniczeniach w związku ze stanem epidemii (przepisy obowiązujące od 25 lipca 2020 roku)

24 lipca 2020