20 listopada 2020
Zapraszamy do udziału w webinarze organizowanym przez PINK wspólnie z Catella, Griffin Real Estate, JLL, Savills and Zeitgeist w dniu
20 listopada 2020
Zasady obowiązujące do 27 grudnia 2020 r.  Przemieszczanie się dystans 1,5 m od innych osób; ograniczenia w przemieszczaniu się dzieci
13 listopada 2020
W dniu 13 listopada 2020 roku Prezydent podpisał ustawę z dnia 28 października 2020 r. o zmianie ustawy o wspieraniu

Ostatnia nowelizacja tzw. rozporządzenia epidemicznego, obowiązująca od dzisiaj – 7 listopada 2020 r., została opublikowana w Dzienniku Ustaw: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/1972/D2020000197201.pdf.

W treści rozporządzenia znalazło się ograniczenie funkcjonowania obiektów handlowych lub usługowych o powierzchni sprzedaży lub świadczenia usług powyżej 2000 m2. Jakkolwiek dostępne tutaj uzasadnienie do rozporządzenia wskazuje, że intencją prawodawcy było ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych i parków handlowych, to jednak pojawiają się wątpliwości, czy określenie to nie obejmuje swoim zakresem także nieruchomości biurowych.

W związku z tym w najbliższym czasie PINK wystąpi z prośbą do Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii o pilne doprecyzowanie przepisów rozporządzenia w taki sposób, aby jego treść oddawała pierwotne intencje i usuwała pojawiające się wątpliwości interpretacyjne dotyczący możliwości funkcjonowania biurowców.

Więcej wyjaśnień w tej sprawie publikuje Dentons, firma członkowska PINK - czytaj tutaj

Rozporządzenie epidemiczne - wątpliwości dotyczące możliwości funkcjonowania biur

07 listopada 2020