03 lutego 2021
PINK został Partnerem Wspierającym IV edycji TOP WOMAN IN REAL ESTATE Serdecznie zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w wydarzeniu -
01 lutego 2021
Najważniejsze zmiany w zakresie obostrzeń epidemicznych obowiązujące do 14 lutego 2021 roku otwarcie sklepów w galeriach handlowych – w odpowiednim

Ostatnia nowelizacja tzw. rozporządzenia epidemicznego, obowiązująca od dzisiaj – 7 listopada 2020 r., została opublikowana w Dzienniku Ustaw: https://dziennikustaw.gov.pl/DU/2020/1972/D2020000197201.pdf.

W treści rozporządzenia znalazło się ograniczenie funkcjonowania obiektów handlowych lub usługowych o powierzchni sprzedaży lub świadczenia usług powyżej 2000 m2. Jakkolwiek dostępne tutaj uzasadnienie do rozporządzenia wskazuje, że intencją prawodawcy było ograniczenie funkcjonowania galerii handlowych i parków handlowych, to jednak pojawiają się wątpliwości, czy określenie to nie obejmuje swoim zakresem także nieruchomości biurowych.

W związku z tym w najbliższym czasie PINK wystąpi z prośbą do Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii o pilne doprecyzowanie przepisów rozporządzenia w taki sposób, aby jego treść oddawała pierwotne intencje i usuwała pojawiające się wątpliwości interpretacyjne dotyczący możliwości funkcjonowania biurowców.

Więcej wyjaśnień w tej sprawie publikuje Dentons, firma członkowska PINK - czytaj tutaj

Rozporządzenie epidemiczne - wątpliwości dotyczące możliwości funkcjonowania biur

07 listopada 2020