20 listopada 2020
Zapraszamy do udziału w webinarze organizowanym przez PINK wspólnie z Catella, Griffin Real Estate, JLL, Savills and Zeitgeist w dniu
20 listopada 2020
Zasady obowiązujące do 27 grudnia 2020 r.  Przemieszczanie się dystans 1,5 m od innych osób; ograniczenia w przemieszczaniu się dzieci
13 listopada 2020
W dniu 13 listopada 2020 roku Prezydent podpisał ustawę z dnia 28 października 2020 r. o zmianie ustawy o wspieraniu

Projektowane rozporządzenie zakłada czasowe ograniczenie funkcjonowania obiektów handlowych o powierzchni sprzedaży lub świadczenia usług powyżej 2000 m2 i zlokalizowanych w nich placówek handlowych i usługowych, z wyłączeniem tych konkretnie wskazanych w projektowanym rozporządzeniu.

Chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na wątpliwości interpretacyjne wynikające z zaproponowanej treści rozporządzenia. W Polsce w wielu wielkopowierzchniowych obiektach handlowych funkcjonuje także powierzchnia biurowa, całkowicie niezależna od części handlowej lub usługowej. W związku z tym, dla zapewnienia możliwości dalszego funkcjonowania biur zlokalizowanych w tego rodzaju obiektach, zwracamy się z prośbą o doprecyzowanie przepisu § 7 ust. 5 pkt 2 w następujący sposób:

• dodanie w § 7 ust. 5 pkt 2 po lit. m lit. n w brzmieniu:

„n) biurowych.”.

Wprowadzenie takiej zmiany wyeliminuje ewentualne wątpliwości interpretacyjne i pozwoli na dalsze funkcjonowanie powierzchni biurowych, na których świadczone są usługi biurowe, w wielkopowierzchniowych obiektach handlowych.

Jednocześnie chcielibyśmy zwrócić Państwa uwagę na wątpliwości, które mogą powstać w związku z definicją wielkopowierzchniowych obiektów handlowych zawartą w § 7 ust. 5 projektowanego rozporządzenia. Postulowalibyśmy o jednoznaczne przesądzenie, że wskazane w tym przepisie ograniczenie nie doprowadzi do zamknięcia obiektów biurowych, niestanowiących obiektów handlowych, w których znajdują się placówki handlowe i/lub placówki usługowe o powierzchni 2000 m2. Takie doprecyzowanie jest niezwykle ważne z punktu widzenia działalności nieruchomości komercyjnych, w tym także nieruchomości biurowych. Tymczasem, na gruncie projektowanego przepisu nie da się ostatecznie wyłączyć takiej intencji projektodawcy, zgodnie z którą całe obiekty, w ramach których funkcjonują placówki powyżej 2000 m2, powinny być wyłączone z użytkowania.

Uwagi PINK do projektu nowelizacji rozporządzenia epidemicznego

05 listopada 2020