Aktualne obostrzenia w związku z COVID-19

Harmonogram luzowania obostrzeń ogłoszony przez Premiera Mateusza Morawieckiego na konferencji prasowej w dniu 12 maja br. W porównaniu do dotychczasowej treści rozporządzenia wprowadzono m.in.  zmiany terminów dotyczące aquaparków, siłowni, klubów i centrów fitness, kin i teatrów oraz gastronomii:

• aquaparki, siłownie, kluby i centrów fitness:
    • od 28 maja – dozwolone, z zastrzeżeniem limitu 1 osoby na 15 m2 powierzchni;
  • hotele:
    • do 5 czerwca – obłożenie do 50%;
      • do 14 maja – dostarczanie posiłków wyłącznie do pokojów hotelowych i tylko dla gości z pobytem powyżej 1 doby;
  • gastronomia:
    • do 14 maja – wyłącznie w formie na wynos i w dostawie (z wyłączeniem WARS);
    • od 15 do 28 maja – ogródki gastronomiczne rozumiane jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych – pod warunkiem zajmowania co drugiego stolika i odległości między stolikami 1,5 m – chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 metra;
    • od 28 maja – wg. następujących zasad
      • w lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej pod warunkiem:
        • maks. 50 proc. obłożenia,
        • dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).
  • kina, teatry filharmonie:
    • do 14 maja – zakaz
    • od 21 maja – dozwolone pod warunkiem:
      • udostępniania 50% miejsc lub zapewnienia 1,5 m odległości między widzami;
      • zakrywania ust i nosa przez widzów i słuchaczy;
      • zakazu spożywania napojów lub posiłków;
  • targi, wystawy, kongresy:
    • do 5 czerwca – zakaz, z wyłączeniem wydarzeń realizowanych za pośrednictwem środków porozumiewania się na odległość;
  • wesołe miasteczka i parki rozrywki:
    • do 5 czerwca – zakaz;
  • centra handlowe:
    • do 5 czerwca – dotychczasowe obowiązki (stosowanie rękawiczek jednorazowych/środków do dezynfekcji rąk, limit 1 osoby na 15 m2)

Do 5 czerwca w przestrzeniach zamkniętych obowiązywać będzie zasadniczo nakaz zakrywania ust i nosa przy użyciu maseczki.

Od 15 maja do 5 czerwca obowiązek noszenia maseczek nie będzie dotyczyć miejsc na otwartym powietrzu.

Aktualne rozporządzenie weszło w życie  w życie z dniem 8 maja 2021 r. W obecnym kształcie obostrzenia funkcjonować będą, zgodnie z rozporządzeniem, do 5 czerwca 2021 r.

Treść rozporządzenia https://dziennikustaw.gov.pl/D2021000086101.pdf.

Podsumowanie zmian ogłoszone na konferencji prasowej Premiera Mateusza Morawieckiego w dniu 12 maja br. https://www.gov.pl/web/koronawirus/przypominamy-majowy-harmonogram-lagodzenia-obostrzen