W Dzienniku Ustaw została opublikowana nowelizacja Megaustawy

W Dzienniku Ustaw została opublikowana ustawa z dnia 12 lipca 2024 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo komunikacji elektronicznej.

Ustawa wdraża do polskiego porządku prawnego dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/1972 z dnia 11 grudnia 2018 r. ustanawiającej Europejski kodeks łączności elektronicznej. Ustawa uchyla dotychczas obowiązującą ustawę – Prawo telekomunikacyjne oraz określa termin wejścia w życie tzw. ustawy głównej, tj. ustawy – Prawo komunikacji elektronicznej, która w zasadniczej części wejdzie w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia. Ustawa dokonuje zmian w licznych ustawach odrębnych, w tym , among others,. ustawie z dnia 7 maja 2010 r. o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych (tzw. Megaustawa), które to zmiany wynikają między innymi z konieczności aktualizacji znajdujących się w tych przepisach odesłań do ustawy Prawo telekomunikacyjne lub stanowią konsekwencję rozwiązań wprowadzonych w Prawie komunikacji elektronicznej.

Stowarzyszenie PINK od samego początku prac legislacyjnych związanych z nowelizacją Megaustawy, podejmowało działania mające na celu wypracowanie rozwiązań w zakresie zasad dostępu telekomunikacyjnego korzystnych dla nieruchomości komercyjnych. W 2021 roku opublikowaliśmy raport pt. „Dostęp telekomunikacyjny do budynków komercyjnych” omawiający najważniejsze zagadnienia związane z dostępem telekomunikacyjnym do budynków komercyjnych, który został przekazany właściwym organom administracji publicznej.

W ciągu kilku lat prac nad projektem odbyliśmy szereg spotkań z przedstawicielami resortu cyfryzacji, jak również Urzędu Komunikacji Elektronicznej, podczas których prezentowaliśmy nasze argumenty w zakresie dostępu telekomunikacyjnego do nieruchomości komercyjnych.

Wskutek między innymi naszych działań, pomimo początkowo niekorzystnych propozycji, w ostatecznej wersji ustawy z dnia 12 lipca 2024 r. Przepisy wprowadzające ustawę – Prawo komunikacji elektronicznej utrzymano dotychczas obowiązującą wersję przepisu regulującego zasady zwrotu kosztów poniesionych przez udostępniającego w związku z zapewnieniem dostępu przedsiębiorcy telekomunikacyjnemu.

Ustawa wejdzie w życie w zasadniczym zakresie z dniem 10 listopada 2024 r. Treść ustawy dostępna jest here.

Dziękujemy naszym członkom za wsparcie działań związanych z nowelizacją Megaustawy!