17 października 2020
Lista obostrzeń obowiązujących od 17 października 2020 roku: Strefa żółta: - działalność gastronomiczna – od godz. 6 do godz. 21
15 października 2020
PINK reaguje na zmiany w prawie podatkowym dotyczące podatku CIT (w projekcie zmian przepisów ustawy o podatku dochodowym z dnia
21 września 2020
W dniu 18 września 2020 roku zostały opublikowane rozporządzenia Ministra Rozwoju Rozporządzenie Ministra Rozwoju z dnia 16 września 2020 roku

Poniżej – zaprezentowany przez Premiera w dniu 29 kwietnia 2020 – harmonogram łagodzenia części obostrzeń obowiązujących w związku ze stanem epidemii:

od 4 maja – otwarcie hoteli i miejsc noclegowych (z ograniczeniem funkcjonowania restauracji/basenów/saun itd.)

od 4 maja – otwarcie galerii handlowych (z obostrzeniami: 15m2/osobę, wyłączenie przestrzeni rekreacyjnej i food court’ów)

od 4 maja – otwarcie instytucji kultury (muzea, galerie, biblioteki)

od 4 maja – otwarcie części obiektów sportowych

od 6 maja – otwarcie żłobków i przedszkoli

Kolejne etapy łagodzenia obostrzeń prezentowane będą w cyklu dwutygodniowym, w zależności od aktualnej sytuacji epidemiologicznej w kraju.

Dodatkowe szczegóły i konkretne wymagania sanitarne uregulowane będą w kolejnym rozporządzeniu Rady Ministrów.

Szczegółowe informacje dostępne są tutaj: https://www.gov.pl/web/koronawirus/kolejny-etap.

Ministerstwo Zdrowia rozpoczęło konsultacje dotyczące projektu rozporządzenia, które wdrażać będzie zapowiedziane wczoraj luzowanie obostrzeń.

Konsultacje projektu potrwają do jutra, do godz. 12:00.

Szczegółowe informacje dostępne są tutaj: https://www.gov.pl/web/zdrowie/rozporzadzenie-ws-ustanowienia-okreslonych-ograniczen-nakazow-i-zakazow-w-zwiazku-z-wystapieniem-stanu-epidemii-2.

Nadal nie zostały uchwalone przez Sejm proponowane w ostatnich dniach przepisy odnośnie planowanego uchylenia artykułów 15zzs i 15zzr tzw. specustawy covidowej, dotyczących między innymi zawieszenia terminów administracyjnych, co ma olbrzymi wpływ na prowadzenie procesu inwestycyjnego w budownictwie.

Aktualności prawne

30 kwietnia 2020