28 maja 2020
W związku z duża ilością zmian w prawie w ramach kolejnych tzw. tarcz antykryzysowych w ostatnich miesiącach, zapraszamy na webinar
25 maja 2020
Dokument przygotowany w oparciu o przewodniki i prezentacje udostępnione przez firmy członkowskie: BNP Paribas Real Estate, CBRE, Colliers, Cresa, Cushman&Wakefield,
18 maja 2020
Podczas ostatniej sesji Rady m.st. Warszawy została przegłosowana uchwała zmieniająca uchwałę w sprawie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, na

Tarcza antykryzysowa, aktualny status:

• Projekt tzw. Tarczy Antykryzysowej został przyjęty przez Sejm w dniu 28 marca 2020 r., z pewnymi modyfikacjami. Link do ustawy skierowanej do Senatu https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatdruki/10769/druk/96.pdf

• W dniu dzisiejszym ustawą zajmuje się Senat, najprawdopodobniej jutro treść ustawy zostanie ostatecznie ustalona przez Sejm, a także podpisana przez Prezydenta RP.

• Zaproponowane przepisy mają wejść w życie z dniem 1 kwietnia 2020 r.

W aktualnej wersji ustawy wprowadzono rozwiązanie, które zawiesi umowy najmu w obiektach handlowych z najemcami, których działalność jest ograniczona wskutek stanu epidemii. W ocenie PINK, takie rozwiązanie jest bardzo niekorzystne i wymaga pilnego doprecyzowania bądź zmiany. Monitorujemy prace w Senacie.

Tarcza antykryzysowa, aktualny status

30 marca 2020