20 stycznia 2021
UWAGA - spółki nieruchomościowe mają obowiązek złożyć pierwsze sprawozdanie o stosowanych terminach zapłaty za rok 2021, tj. nie wcześniej niż
13 stycznia 2021
Przedłużenie moratorium możliwe jest dzięki reaktywowaniu przez Europejski Urząd Nadzoru Bankowego Wytycznych dotyczących ustawowych i pozaustawowych moratoriów na spłaty kredytów,
08 stycznia 2021
W związku z obowiązującymi od 1 stycznia 2021 r. zmianami podatkowymi dotyczącymi spółek nieruchomościowych, na podmioty te został nałożony obowiązek

Tarcza antykryzysowa, aktualny status:

• Projekt tzw. Tarczy Antykryzysowej został przyjęty przez Sejm w dniu 28 marca 2020 r., z pewnymi modyfikacjami. Link do ustawy skierowanej do Senatu https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatdruki/10769/druk/96.pdf

• W dniu dzisiejszym ustawą zajmuje się Senat, najprawdopodobniej jutro treść ustawy zostanie ostatecznie ustalona przez Sejm, a także podpisana przez Prezydenta RP.

• Zaproponowane przepisy mają wejść w życie z dniem 1 kwietnia 2020 r.

W aktualnej wersji ustawy wprowadzono rozwiązanie, które zawiesi umowy najmu w obiektach handlowych z najemcami, których działalność jest ograniczona wskutek stanu epidemii. W ocenie PINK, takie rozwiązanie jest bardzo niekorzystne i wymaga pilnego doprecyzowania bądź zmiany. Monitorujemy prace w Senacie.

Tarcza antykryzysowa, aktualny status

30 marca 2020